Noord-Limburgse natuur- en milieuvereniging

Dorpsstraat 8 bus 1, 3990 Peer (Grote-Brogel)

Voor scholen

Werkgroep Isis vzw schoolbrochure 21 22
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Download hier voor schooljaar 2021-2022 de documenten die je nodig hebt om te boeken: 

 

Voorbereiding beekactiviteit.

Voor een beekactiviteit kan je je leerlingen filmpjes tonen om hen enthousiast te maken voor al die rare diertjes die ze zullen vinden.
Dit is alvast een mooi filmpje over de sierlijke juffers.
Stille Waters doorgronden – 3 uur

In een halve dag onderzoeken leerlingen de biotische en abiotische factoren in en rondom een vijver.
Een biotoopstudie dus, maar gekaderd binnen een Citizen Science project: de gegevens die de leerlingen verzamelen worden gebruikt in een echt onderzoek!
Meer informatie vind je op www.stillewatersdoorgronden.be

Leeftijd: middelbaar > 2de graad of 3de graad


Locatie:  Mullememer Bemden in Peer, De Wulp in Pelt.

miniheader algemeen stille waters scholen

Inhoudelijk: De leerlingen onderzoeken de chemische en ecologische waterkwaliteit van een stilstaand water (vijver of poel).

 • relatie van het waterelement met de omgeving
 • ecologie van het waterelement
 • inventarisatie planten en waterdieren, biotische index
 • abiotische en biotische parameters

Uitleenpakketten

De uitleenpakketten zijn voorzien van al het nodige materiaal, een duidelijke handleiding en achtergrondinformatie voor de leerkracht. De leerkracht kan er vrijwel onmiddellijk mee aan de slag.

De pakketten kunnen vrijblijvend worden ingekeken in het NME-centrum. Omdat dit enkel kan als het betreffende pakket aanwezig is op het NME-centrum, gebeurt dit best op afspraak met de educatief medewerkers.


Bijenpakket ‘Vergeet-me-nietje’

Kleuters laten kennismaken met de boeiende wereld van de bijen, dat is het opzet van het educatieve project ‘Vergeet-me-nietje'.
De kist bevat een volledig uitgewerkt thema ‘bijen', ontwikkeld op maat van kleuters van de derde kleuterklas:
leuk, spannend, leerrijk en fraai materiaal dat de kleuters uitnodigt tot een hele week speel- en leerplezier.

Elke dag is er iets anders. Een prentenverhaal, de interactieve sprekende bij, het zoemlied en de bijendans, bijenpakjes om zich te
verkleden, educatieve gezelschapsspellen, knutselopdrachten en een bezoek aan een imker zijn de ingrediënten van dit prachtige project op kleutermaat.

In de activiteiten wordt op een evenwichtige wijze aandacht besteed aan alle ontwikkelingsgebieden bij het kind.
Zowel de cognitieve, motorische als sociaal-emotionele ontwikkeling wordt aangesproken.
Op die manier draagt het educatieve pakket “Vergeet-me-nietje” bij tot een brede vorming van het kind.

Tijdig reserveren!Uitleenpakket Bijen Vergeet mij nietje KLEUTERS 2020 2021

 

 • Prijs: 40 euro per week, waarborg 100 euro
 • Duur: 1 week
 • Periode: van maart tot eind oktober
 • Doelgroep: 3e kleuterklas

De koffers werden ontwikkeld door Werkgroep Isis in samenwerking met HEG Productions, met de steun van provincie Limburg, INTERREG Programma voor de Euregio Benelux Middengebied, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en het VSB Fonds, en in samenwerking met het NMC De Yzeren Man in Weert, het Immenhof in Cranendonck, de educatieve bijenhal “Op 't Sonnis” te Houthalen-Helchteren, de bijenverenigingen De Limburgse Imkerbond (L.I.B.), de Vlaamse Nederlandse Imkerfederatie (V.N.I.F.) en de hulp van heel wat vrijwilligers.

In 2006 won Werkgroep Isis met dit project de provinciale milieu- en natuurprijs.

 

BioGenieBox

De BioGenieBox is ontwikkeld door Technopolis en Genzyme om kinderen van de derde graad lager onderwijs op een toffe manier te laten kennismaken
met wetenschap.
De box bevat 4 proeven:
'zuren en basen in de keuken'
'kleurstoffen in snoepgoed'
'Hoe ziet DNA van fruit eruit?'
'Pasdarm, hevel en drukfontein'
De proeven kunnen individueel, per twee, als hoekenwerk of klassikaal uitgevoerd worden naargelang het experiment.

Om met deze kist te werken dient de leerkracht zelf nog voor enkele materialen te zorgen (kiwi, potjes, …).
In de handleiding vindt men hierover duidelijke informatie.
 

 • Prijs: 5 euro per week
 • Duur: 1/2 dag
 • Doelgroep: 3e graad van het basisonderwijs

Bijenproject

Vergeet-me-nietje

Kleuters laten kennismaken met de boeiende wereld van de bijen: dat is het opzet van het educatieve project ‘Vergeet-me-nietje' dat loopt in het Kempen~Broek. Alle scholen uit de omgeving, zowel uit Nederland als uit Vlaanderen, kunnen een kist ontlenen en zo de kleuterklas omtoveren tot een levendige bijenkorf.

©TVL - Bijenproject ©TVL - milieuprijs Isis

Bijenkist

Het bijenproject voor kleuters is vernieuwend omdat het de natuurbeleving naar de klas brengt. De kist bevat een volledig uitgewerkt thema ‘bijen', ontwikkeld op maat van kleuters van de derde kleuterklas (Vlaanderen) of groep 1,2 (Nederland): leuk, spannend, leerrijk en fraai materiaal dat de kleuters uitnodigt tot een hele week speel- en leerplezier. Elke dag is er iets anders. Een prentenverhaal, de interactieve sprekende bij, het zoemlied en de bijendans, bijenpakjes om zich te verkleden, educatieve gezelschapsspelen, knutselopdrachten en een bezoek aan een imker zijn de ingrediënten van dit prachtige project op kleutermaat.

Activiteiten

In de activiteiten wordt op een evenwichtige wijze aandacht besteed aan alle ontwikkelingsgebieden bij het kind. Zowel de cognitieve, motorische als sociaal-emotionele ontwikkeling wordt aangesproken. Op die manier draagt het educatieve pakket “Vergeet-me-nietje” bij tot een brede vorming van het kind.

Kwaliteitsvol Natuuronderwijs

Het educatieve pakket “Vergeet-me-nietje” streeft naar kwaliteitsvol natuuronderwijs, aangezien het ontwikkeld is vanuit het perspectief van de Ontwikkelingsdoelen van de Vlaamse Gemeenschap en de Kerndoelen van het Nederlands Basisonderwijs. In de activiteiten zijn de verscheidene leergebieden in elkaar verweven. De horizontale samenhang tussen de verschillende leergebieden draagt bij tot een efficiënt leerproces en een degelijke ontwikkeling van het kind.

Ontwikkeling en steun

De koffers werden ontwikkeld door Werkgroep Isis vzw in samenwerking met HEG Productions, met de steun van provincie Limburg, INTERREG Programma voor de Euregio Benelux Middengebied, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en het VSB Fonds. Het project is tot mede stand gekomen dankzij de medewerking van het NMC De Yzeren Man in Weert, het Immenhof in Cranendonck, de educatieve bijenhal “Op 't Sonnis” te Houthalen-Helchteren, de bijenverenigingen De Limburgse Imkerbond vzw (L.I.B.), de Vlaamse Nederlandse Imkerfederatie (V.N.I.F.) en de hulp van heel wat vrijwilligers.